3 vragen die je jezelf moet stellen om een bijbeluitleg serieus te nemen

3 vragen die je jezelf moet stellen om een bijbeluitleg serieus te nemen

Er zijn zoveel mensen die de Bijbel uitleggen en het lijkt er vaak op dat ze allemaal wat anders vinden. Hoe weet je nu of iemand de juiste uitleg geeft? Hoe weet je, als je zelf helemaal geen kennis hebt over de Bijbel, of een bepaalde uitleg serieus moet nemen? Stel jezelf altijd de volgende drie vragen.

Vraag 1: Wie wordt geëerd?

Alle Bijbelverhalen zijn bedoeld om God te eren. Om Hém in de spotlights te zetten. Als een uitleg de aandacht verplaatst van God naar degene die uitleg geeft. Dan heb je reden om te twijfelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de uitlegger de tekst ingewikkeld maakt. Heel diep allerlei details naar voren brengt als belangrijker dan de grote lijnen. De kans is te groot dat het hier niet om een juiste uitleg gaat.

Maar als je bij het horen van de uitleg onder de indruk raakt van hoe groot God is en wat Hij doet, dán heb je waarschijnlijk een goede uitleg te pakken. Als het je hoop geeft en je dichter bij God brengt, dan is het een goede uitleg.

Vraag 2: Enthousiast over Jezus?

Wie Jezus kent is enthousiast over Hem. Dat kan volgens mij niet anders. Ben je nog niet enthousiast geworden? Leer ‘m kennen! Het is echt de moeite waard. Iemand die droog en saai spreekt, de naam Jezus nauwelijks of zelfs nooit uitspreekt, dan heb je reden om te twijfelen.

Maar als je het vuur van enthousiasme hoort in de stem van degene die over Hem spreekt, dán heb je waarschijnlijk een goede uitleg te pakken.

Vraag 3: Is het goedkoop?

Ik ben voorstander van een eenvoudige Bijbeluitleg, maar niet een simplistische. Eenvoudig wil zeggen dat je er niet allerlei dingen bij verzint, maar een simplistische uitleg doet de Bijbel tekort. Voorbeelden hiervan zijn dat iedereen naar de hemel gaat, je geen berouw nodig hebt voor vergeving, en dat bidden niets verandert behalve jezelf. Het klink aantrekkelijk, maar het is te simpel. Helaas. De andere kant op kan ook simplistisch zijn. Bijvoorbeeld dat God een paar mensen heeft uitgekozen om naar de hemel te gaan en de rest heeft gewoon pech. Dat als je niet de perfecte berouw hebt er geen vergeving is. En dat als je niet krijgt wat je van God vraagt je niet gelovig genoeg bent.

Maar als de uitlegger een goede balans maakt tussen wat God geeft (genade) en wat God van ons vraagt (geloven en goeddoen), dan heb je waarschijnlijk een goede uitleg te pakken.

Dus, als God geëerd wordt met enthousiasme voor Jezus in een eenvoudige, maar niet simplistische manier. Dán heb je een goede uitleg te pakken.

Ben jij opzoek naar mensen om je heen waar mee je samen enthousiast kunt worden over God? Schrijf je gratis en vrijblijvend in voor de StadsKapel.